Ingrediente Inci: copaifera officinalis
Rolul rășinii de copaiba în natură este vindecător. exact același rol îl poate juca și pe planurile emoțional și energetic. Copaiba vine în sprijinul celor care luptă cu traume si răni emoționale.
Balsamul de copaiba este de fapt o oleo-rasina cu aspect lejer vascos, culoare galbena si o concentratie de 75% in uleiuri volatile. Se obtine prin incizarea trunchiului, procedeu care nu afecteaza arborele si colectarea rasinii.Copaiba sau copahu este un arbore impunator care poate atinge o inaltime de 35 de metri si un diametru de 1,40 metri. Acesta creste in padurile amazoniene din Brazilia, Columbia, Peru si Venezuela. Arborele de copaiba produce o oleo-rasina denumita si balsam de Amazonia, considerata din cele mai vechi timpuri de catre indigeni ca fiind “uleiul vietii” datorita extraordinarelor proprietati terapeutice.
Balsamul de copaiba este traditional utilizat in Amazonia si Anzi ca un puternic antiinflamator, dezinfectant, cicatrizant si regenerant, atat pentru sfera pulmonara, osteo-articulara cat si cutanata. Medicina traditionala braziliana il recomanda in cazul afectiunilor cutanate grave, dezechilibrelor la nivelul epidermei, afectiunilor osteoarticulare, musculare si pulmonare.
O mare parte a compusilor activi ai balsamului de copaiba nu se regasesc in nici un alt ulei esential, ceea ce ii confera proprietati cu totul speciale. Extrem de bogat in sesquiterpeni, in concentratie de peste 85%, uleiul esential de copaiba este astazi renumit pentru proprietatile sale multiple.
Antiinflamator, cicatrizant si regenerant prin excelenta, antiseptic, antimicrobian, diuretic, echilibrant, sedativ, calmant, imunostimulant, balsamul are o sfera larga de aplicatie, de la tratarea afectiunilor bronho-pulmonare, osteo-articulare, musculare, gineco-urinare pana la tratarea afectiunilor si leziunilor grave ale tesutului cutanat, regenerarea si echilibrarea epidermei, stimularea imunitatii si echilibrare psiho-emotionala.
Inainte de descoperirea antibioticelor, balsamul de copaiba era indicat pe scara larga pentru tratarea afectiunilor urinare, maladiilor venerice, durerilor osteoarticulare si regenerarea tesutului cutanat.
Aspect: lichid limpede, lejer vascos
Culoare: galben la galben inchis
Miros: lejer picant, rasinos, balsamic
Utilizare: cosmetica, aromaterapie, parfumerie
Utilizare
Uleiul esential de copaiba poate fi folosit la prepararea produselor cosmetice, sau imbunatatirea acestora, impreuna cu alte uleiuri esentiale sau vegetale, pentru:
- tenul si pielea imbatranita prematur;
- tenul gras, acneic; balsam de copaiba in combinatie cu alte uleiuri esentiale si vegetale, extracte de plante, activi si ingrediente cosmetice specifice
- creme, lapte, geluri, unguente pentru varice, picioare grele;
- pielea iritata dupa ras, epilat, expunere la soare, ciupituri, prurit, intepaturi de de insecte, viespi, albine;
- tratarea vergeturilor si cicatricilor;
- ingrijirea afectiunilor dermatologice, a plagilor, a ranilor;
- unguente, balsamuri destinate ingrijirii afectiunilor osteoarticulare si musculare;
- epuizare fizica si mentala - cateva picaturi aplicate in masaj de-a lungul coloanei vertebrale.
Bai, masaj, inhalatii cu balsam de copaiba in caz de tuse spasmodica, raceala, gripa, bronsita, astm.
Puteti adauga 4-5 picaturi de ulei esential de copaiba in apa de baie pentru a elimina stresul si oboseala.
Precautii
Nu se administreaza intern.
Nu se utilizeaza in perioada de sarcina sau alaptare.
Folositi numai diluat (maxim 2%) si acordati o atentie speciala in cazul folosirii pe pielea sensibila.
Evitati contactul cu ochii si mucoasele membranare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Anumiti compusi naturali din compozitia uleiurilor esentiale pot prezenta riscul de aparitie a unor reactii alergice, mai ales persoanelor cu pielea sensibila.
Ca regula generala, se recomanda efectuarea unui test de sensibilitate: aplicati in plica cotului un amestec format din 2 picaturi de ulei esential diluat intr-o lingurita de ulei vegetal si asteptati 48 de ore pentru a vedea daca apare vreo reactie.
Mod de păstrare: la loc uscat, ferit de lumină și căldură. Nu lăsați la îndemâna copiilor.