Benefic pentru ten gras, acnee, păr și scalp gras, este cunoscut pentru proprietățile regeneratoare, tonice și de echilibrare a secreției de sebum. În aromaterapie este folosit pentru efectul armonizant iar în parfumerie este apreciat pentru mirosul proaspăt, floral-fructat.
Metoda de obținere:prin distilare cu vapori de apă din ramurile tinere
este un produs ce nu se folosește ca atare pe piele, doar ca ingredient în preparate cosmetice, parfumuri și compoziții pentru aromaterapie
dozaj uzual indicat pentru compoziții cosmetice 0.5-2 %
o picătură în doza zilnică de cremă; 1-2 picături în doza de șampon
Efecte asupra psihicului: indeparteaza stresul, depresia, insomnia, oboseala mentala, aduce armonie in relatii si reda increderea in fortele proprii.
In cosmetica este recomandat pentru pielea grasa, iritata sau inflamata.
Stimuleaza digestia, calmeaza durerile de stomac. Are proprietati antibacteriene, antivirale, sedative si tonice.
Precautii generale in utilizarea uleiurilor esentiale
Uleiurile esentiale sunt foarte puternice si trebuie utilizate cu moderatie si precautie.
Nu lasati uleiurile esentiale la indemana copiilor.
Este interzis sa se foloseasca pe mucoase, in urechi, in ochi sau pe conturul ochilor. In caz de contact accidental, aplicati mult ulei vegetal pentrua dilua uleiul esential si clatiti cu multa apa.
Uleiurile esentiale nu se injecteaza. Se recomanda a nu se inhala direct in caz de astm sau alergii respiratorii. Nu se recomanda inghitirea uleiurilor esentiale decat la recomandarea medicului. In caz de inghitire accidentala, inghititi cateva linguri de ulei alimentar si solicitati urgent ingrijire medicala.
Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele, nediluate in uleiuri vegetale. Chiar si diluate in uleiuri vegetale, unele dintre ele pot fi iritante sau sensibilizante. Recomandam efectuarea unui test inainte de utilizarea pe o suprafata mai intinsa a pielii (folositi produsul ce contine uleiul esential pe o mica portiune si asteptati 24 de ore pentru a putea observa eventualele reactii negative ale pielii). Daca apar manifestari neplacute, nu utilizati uleiul respectiv.
Uleiurile esentiale nu se asociaza cu tratamentul medicamentos fara acordul medicului.
In general, uleiurile esentiale nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor mai mici de trei ani, bolnavilor de epilepsie, persoanelor cu probleme grave de sanatate sau cu alergii respiratorii. Este recomandabil ca utilizarea uleiurilor esentiale la copii sa se faca sub supraveghere medicala.
Este recomandabil sa nu va expuneti la soare timp de 12 ore dupa utilizarea uleiurilor esentiale, respectiv a produselor ce le contin, intrucat unele dintre ele sunt fototoxice.
Concentrații recomandate: maxim 2%. Nu se utilizează pur, pe piele; nediluat, poate provoca iritații cutanate, mai ales pentru pielea sensibilă.
Mod de păstrare: la loc uscat, ferit de lumină și căldură. Nu lăsați la îndemâna copiilor.