Vetiverul este o plantă care crește în smocuri similare cu iarba, este înaltă, are frunzele lungi și dese, cu un complex de rădăcini subterane care se adâncesc la peste 1 metru, rădăcini din care se extrage uleiul esențial. Iarba de vetiver a fost folosită în Calcuta și Haiti pentru confecționarea acoperișurilor de stuf și pentru copertine, jaluzele sau umbrele de soare, în timp ce în Java, rădăcinile au fost folosite pentru țesutul covoarelor. Nu este de neglijat nici faptul că planta limitează eroziunea solului.
Metoda de obținere: prin distilare cu vapori de apă a rădăcinilor
Proprietăți organoleptice: lichid vâscos de culoare maronie
Descriere olfactivă: miros pregnant și tenace, cald, bogat, cu note pământii și ierboase, cu subnote lemnoase.
Proprietati:
- parfumant cu note pământii, este notă olfactivă de fond și fixator de parfum
- circulator, tonic arterial și venos, tonic limfatic, de ajutor în edeme, varice, flebite
- stimulator al sistemului imunitar, destresant, ușor afrodisiac.
- este un produs ce nu se folosește ca atare pe piele, doar ca ingredient în preparate cosmetice, parfumuri și compoziții pentru aromaterapie
- ca notă de bază și fixator, pentru formularea parfumurilor, în special a celor bărbătești
- inclus în uleiuri sau creme de masaj, alături de alte esențe și extracte specifice
- se poate folosi în dozaj de până la 2% însă fiind un ulei esențial puternic și cu miros pregnant, se utilizează de regulă în concentrații mai mici.
- adauga doua picaturi la o baie calduta pentru o relaxare profunda
- dupa o zi dificila la scoala, ajutati propriul copil sa se relaxeze aplicand ulei Vetiver pe gatul si picioarele sale
- aplicati pe talpi dupa o zi de stat in picioare ca parte a unui masaj linistitor
- utilizati o scobitoare pentru a ajuta la obtinerea cantitatii dorite de Vetiver din sticla- un pic tine foarte mult.
- Precautii generale in utilizarea uleiurilor esentiale
- Uleiurile esentiale sunt foarte puternice si trebuie utilizate cu moderatie si precautie.
- Nu lasati uleiurile esentiale la indemana copiilor.
- Este interzis sa se foloseasca pe mucoase, in urechi, in ochi sau pe conturul ochilor. In caz de contact accidental, aplicati mult ulei vegetal pentrua dilua uleiul esential si clatiti cu multa apa.
- Uleiurile esentiale nu se injecteaza. Se recomanda a nu se inhala direct in caz de astm sau alergii respiratorii. Nu se recomanda inghitirea uleiurilor esentiale decat la recomandarea medicului. In caz de inghitire accidentala, inghititi cateva linguri de ulei alimentar si solicitati urgent ingrijire medicala.
- Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele, nediluate in uleiuri vegetale. Chiar si diluate in uleiuri vegetale, unele dintre ele pot fi iritante sau sensibilizante. Recomandam efectuarea unui test inainte de utilizarea pe o suprafata mai intinsa a pielii (folositi produsul ce contine uleiul esential pe o mica portiune si asteptati 24 de ore pentru a putea observa eventualele reactii negative ale pielii). Daca apar manifestari neplacute, nu utilizati uleiul respectiv.
- Uleiurile esentiale nu se asociaza cu tratamentul medicamentos fara acordul medicului.
- In general, uleiurile esentiale nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor mai mici de trei ani, bolnavilor de epilepsie, persoanelor cu probleme grave de sanatate sau cu alergii respiratorii. Este recomandabil ca utilizarea uleiurilor esentiale la copii sa se faca sub supraveghere medicala.
Este recomandabil sa nu va expuneti la soare timp de 12 ore dupa utilizarea uleiurilor esentiale, respectiv a produselor ce le contin, intrucat unele dintre ele sunt fototoxice.
-
Concentrații recomandate: maxim 2%. Nu se utilizează pur, pe piele; nediluat, poate provoca iritații cutanate, mai ales pentru pielea sensibilă
Mod de păstrare: la loc uscat, ferit de lumină și căldură. Nu lăsați la îndemâna copiilor.